DİŞ FIRÇASI NE KADAR ZAMANDA BİR DEĞİŞTİRİLMELİDİR?

Kişisel bakımın önemli bir parçası olan ağız bakımı kişiler için büyük önem taşımaktadır. Ağız bakımındaki en önemli nokta diş temizliğidir. Diş temizliğinin etkin bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için diş fırçası ve diş ipi gibi diş temizliğini kolaylaştıracak malzemelere ihtiyaç vardır.

Diş Fırçası Nasıl Olmalıdır?

Uygun diş fırçası kullanımı ile ağız sağlığı ve diş bakımı en doğru şekilde gerçekleştirilmiş olur. Bunun için diş fırçası seçerken bazı dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bunlar;

  • Seçilen diş fırçasının kılları orta sertlikte olmalı,
  • Diş fırçası başının kişinin ağız yapısıyla uyumlu olması,
  • Diş fırçası sapının fırçayı kullanacak kişiye hareket kolaylığı sağlayacak kalınlıkta olmasıdır.

Günümüzde oldukça yaygın bir şekilde kullanılan şarjlı diş fırçaları da aynı özelliklere dikkat edilerek seçilmelidir. Diş eti hastalıkları olan ve hassas diş etine sahip olan kişilerin yumuşak kıllı fırçaları tercih etmesi bu kişilerin diş sağlığı açısından daha uygundur.

Dişler Nasıl Fırçalanır?

Ağız bakımında diş fırçasının uygun olması kadar dişlerin fırçalanma şeklide önemlidir. Dişler doğru şekilde fırçalanmadığında en uygun diş fırçası kullanımı bile istenilen etkiyi göstermez. Dişlerin yüzey bölgesinin temizliği için ilk olarak fırça 45 derecelik bir açıyla ileri geri hareket ettirilerek dişler yumuşak bir şekilde fırçalanmalıdır. Aşırı kuvvet uygulanarak yapılan fırçalamalarda diş daha iyi fırçalanmayacak aksine diş etine ve dişe zarar verilecektir. Dişin iç yüzeyleri de aynı hareket şekliyle temizlenmelidir. Uygun diş fırçalama süresi ortalama iki dakikadır. Günde en az iki kez diş fırçalanması da uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Diş fırçasının erişemediği kısımları temizlemek için diş ipi kullanılır.

Diş Fırçası Bakımı Nasıl Yapılır?

Diş fırçası kullanıldıktan sonra bol su ile yıkanmalıdır. Fırçanın kılları arasında macun ya da artık maddeler kalmamalıdır. Fırça yıkandıktan sonra dik bir şekilde kuruması için bırakılır. Nemli kalan fırçada fırça kılları üzerinde bakteriler oluşabilir. Bu durumda diş sağlığını olumsuz yönde etkiler. Gün içinde diş fırçalanırken bu durum göz önünde bulundurulmalı ve farklı fırçalar kullanılmalıdır. Diş fırçası kapalı kutu içinde saklanmamalıdır. Çünkü nemli bir şekilde kapalı kutuya konan fırça üzerinde bakteri oluşumu gözlenir. Diş fırçası kişisel bakım ürünlerinden biridir. Bu nedenle bir diş fırçasını sadece bir kişi kullanmalıdır.

Diş Fırçası Ne Zaman Değiştirilir?

Fırça kıllarında açılma ya da bazı fırçalarda olduğu gibi kıllarda renk değişimi gözlendiğinde fırçanın değiştirilme zamanı gelmiş demektir. Uzmanlar tarafından önerilen fırça değiştirilme süresi 3 aydır. Üç aydan daha uzun süreli kullanımlarda hasar gören diş fırçası kılları diş yüzeyine ve diş etine zarar verir. Kişinin geçirdiği gribal enfeksiyon sonrasında da diş fırçasının değiştirilmesi gerekir. Çocuklarda diş fırçası değişimi yetişkinlere göre daha sık yapılır.  

Did you like this? Share it!

0 comments on “DİŞ FIRÇASI NE KADAR ZAMANDA BİR DEĞİŞTİRİLMELİDİR?

Comments are closed.