AĞIZ VE DİŞ BAKIMI

Diş taşı neden oluşur

Sağlıklı bir ağız ve diş, düzenli ve etkili bir bakım ile sağlanmaktadır. Ağız ve diş sağlığı, sadece parlak bir gülümseme için değil, aynı zamanda diş çürümelerine ve diş eti hastalıklarına karşı da oldukça önemlidir.

Ankara diş hekimi Ela Çabuk ile iletişime geçmek için hemen linke tıklayın.

Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Diş bakımı, ağız ve diş sağlığı açısından günlük rutin olarak, en önemli temizlik önlemidir ve ağızda, dişler üzerinde bakterilerin plak oluşturmasına karşı en büyük önlemdir. Diş bakımında, diş fırçalama noktasında dikkat edilmesi gereken doğru diş fırçasının seçilmesi ve doğru diş macununun tercih edilmesidir.

Diş Fırçası Nasıl Olmalı?

En uygun diş fırçası, orta sertlikte olmalıdır. Sert diş fırçaları, diş eti üzerinde baskı oluşturabilir ve zarar verici olabilir. Fırça başının uygun büyüklükte, genellikle küçük olması tercih sebebiniz olmalıdır. Küçük diş fırçası başları, arka dişlere de rahatlıkla ulaşabildiği için, etkili bir temizlik için fayda sağlar.

Diş macunu seçiminde ise, florür içerikli olan macunları tercih etmeniz önemlidir. Diş macunları dışında diş pastaları da kullanılabilmektedir ancak günlük kullanım için macunlar etkili değildir.

Diş sağlığı için, karbonat da tercih edilen ürünler arasındadır. Ancak karbonatlar, aşındırma olasılığı yüksek olduğu için tercih edilmesi çok fazla uygun değildir. Karbonatlar, dişlerinizin minesini çizebilir ve zarar verebilir.

Dişler nasıl fırçalanmalıdır?

Diş fırçalamak için, uygun fırça ve macununuzu belirlemenizin ardından, fırçalama teknikleri ile ilgili de bilgi sahibi olmanız önemlidir.

Diş fırçası, fırçalama işleminden önce ıslatılmamalıdır . 45 derecelik bir açı ile, diş etinden dişe doğru oval şekilde fırçalamak etkili bir yöntemdir.

Ön dişlerle başlayan fırçalama işleminde, arka dişler de mutlaka fırçalanmalıdır. Ön dişlerin arka yüzeyleri, genellikle fırçalanırken unutulabilen kısımlardır. Ön dişlerin arka yüzeylerini, fırçayı dik bir şekilde tutarak temizleyebilirsiniz.

Fırçanın ulaşamadığı dişlerin arayüzlerinin temizliği, diş ipleri ile yapılabilir. Diş ipi ile temizlik yaparken, diş etlerine zarar vermemek için özenli olmak gerekmektedir.

Diş fırçalama esnasında, dilin fırçalanması da önemlidir. Özellikle ağız kokusuna karşı etkili bir önlem almak adına, dilinizi mutlaka fırçalamalısınız. Bakteriler, genellikle dilde bulunmaktadır. Dilinizi kanatmadan, hafifçe fırçalayabilirsiniz. Dili fırçalamak için, uygun olarak geliştirilmiş özel diş fırçaları mevcuttur. Ancak normal fiş fırçaları ile de, dilinizi rahatlıkla temizleyebilirsiniz.

Diş fırçanız, 3 ay içinde yıpranmaya başlayabilir ve üzerinde bakteri oluşumu gözlenebilir. Bu duruma karşı, 3-6 ay arasında diş fırçalarınızı değiştirmeniz önem taşımaktadır. 

Çocuklarda Ağız ve Diş Bakımı

Diş fırçalamanın önemi, çocukluk döneminde, ağız ve diş bakımına önem verilmesi, yetişkinlik döneminde ağız ve diş sağlığı ile ilgili yaşanabilecek problemleri en aza indiren, etkili bir alışkanlıktır. Çocuklara ağız ve diş bakımını öğretmen, bunu bir rutin olarak kabul ettirmek ise ebeveynlerin önemli bir görevidir. Bu noktada, çocukların ağız ve diş sağlığı için aşağıdaki konulara önem verilmesi gerekmektedir.

Çocukların süt dişlerine iyi bakılmalıdır. Süt dişleri ilerleyen dönemde düşecek olsa bile, hem beslenme hem de konuşmayı öğrenmelerinde süt dişlerinin önemi büyüktür. Süt dişleri aynı zamanda kalıcı dişlerin doğru yerde gelişmesi için de yol göstermekte, önemli bir rol oynamaktadır.

İlk dişler çıkmadan evvel, diş etlerinin bebekler için özel geliştirilmiş masaj kremleri, temiz ve ıslak bezler ile temizlenmesi gerekmektedir. Dişler çıktığında ise, yumuşak kıllı özel diş fırçaları ile dişler günde iki kez fırçalanmalıdır.

Cipsler, krakerler ve diğer nişasta oranı yüksek yiyecekler, çocuklar için sınırlı tutulmalıdır. Şekerli yiyecekler de aynı şekilde kontrol edilmelidir. Çocuklar, periyodik olarak diş kontrolüne getirilmelidir ve diş hekimi fobisinin oluşmasına zemin hazırlanmadan, diş sağlığının önemli olduğu düşüncesi çocuk yaşta zihnine yerleştirilmelidir.

Did you like this? Share it!

0 comments on “AĞIZ VE DİŞ BAKIMI

Comments are closed.

Close No menu locations found.