Bleaching Nedir?
Dişlerin yüzeyindeki mine yapısında renkli organik ya da inorganik maddeler meydana gelir. Bunların beyazlatma jelleri ile birlikte giderildiği kozmetik yönteme bleaching denir.
Bu işlemde özel olarak hazırlanmış jel dişlere sürülür. Ardından ışık kaynağı ya da lazer ile birlikte reaksiyonun hızlanması sağlanır.
Beyazlatma işlemi sırasında kullanılan maddelerde oksijen açığa çıkar. Bu sırada dişlerde renkleşmeye neden olan maddeler, renksiz substanslar ile yer değiştirir. Sonuç olarak ise beyazlama olur.
Bleaching işleminde ya da ilerleyen günlerde hassasiyet şikayeti olabilir. Bu durum maksimum 3 gün içinde bitecektir. Önemli olan uygulanan tedavinin gerektirdiği tüm adımlarının doğru ve eksiksiz olarak yerine getirilmesidir.
Ofis Tipi Beyazlatma
Doktor tarafından klinik bir ortamda uygulanan beyazlatma türüne ofis tipi beyazlatma denir. Jel kullanımının yoğun olduğu bu işlem ile birlikte bir seansta ve iki üç setlik uygulamalarla diş rengi birkaç renk açılabilir.
Ofis tipi beyazlatma işleminde ilk olarak hastanın ağzına ayraç takılır, diş etlerine koruyucu yapılır. Daha sonra ise jel uygulamasına geçilir. Bu işlem iki ya da üç sette bir uygulanır. Dişlerin üstü temizlendikten sonra da aradaki fark gözlemlenir. Bu etkiyi tam olarak görmek için de 24 saat kadar beklemek yararlı olacaktır. Uygulama yaklaşık olarak 1 saat kadar devam edebilir.
Ev Tipi Beyazlatma
Jeller aracılığıyla evde yapılarak lekelerin ve sararmaların açılması işlemine ev tipi beyazlatma adı verilir. Bu işlemin yapılıp yapılmaması hekim tarafından belirlenir.
Ev Tipi beyazlatmada ilk önce ölçü alınacaktır. Ardından ölçüm alındıktan sonra da plak hazırlanır. Daha sonra ise jeller size teslim edilecektir.
Bu işlem sırasında kullanılabilecek jeller sadece diş hekimleri tarafından temin edilir. Uygulama sırasında jeller günde 4-6 saatlik veya gece boyu kullanılacaktır.
İşlem süresi 2-3 saat ya da 7-8 saat olarak farklılık gösterebilir. Bu süre dişlerinizin genel olan hassasiyetine bağlı olarak değişir. Ev tipi beyazlatma yöntemi 3 hafta boyunca devamlı olarak uygulanırsa başarılı sonuçlar elde edilir.
Bleaching Sonrası Diş Fırçalama
Diş beyazlatma çeşitli nedenlerden dolayı dişin istenen renginden daha farklı bir renge ulaşmasına çözüm bulmaktır. Bunun için dişinizin daha sağlıklı ve beyaz görünmesi için sıklıkla yapılan bir işlemdir.
İşlem dişlerinizin renk olarak istediğiniz renge ulaşmasına katkıda bulunur. Uygulama sonunda 3 veya 4 yıl kadar kullanım şansı verir. Uygulamada yapılan işlemlerden dolayı 24 saat kadar hassasiyet olması normaldir. Bu süre içerisinde asitli yiyeceklerden uzak durulması ve dişleri yoracak ürünler tüketilmemesine dikkat edilmelidir.
24 saatlik süreden sonra dişlerinizin artık temizliğini de yapmaya başlayabilirsiniz. Sert fırça kullananların daha yumuşak başı olanları tercih ederek dişlerini fırçalamalarında herhangi bir sorun olmaz.
Bleaching Sonrası Hassasiyet Ne Kadar Sürer?
Diş beyazlatma işleminin ardından hassasiyetin ne kadar süreceği ve sıcak soğuk ayırımı yapmadan gıda tüketimi yapılıp yapılamayacağı hastaların en çok merak ettikleri sorular arasında yer alır. Tedavinin ardından hissedilen hassasiyet ortalama 24 saat sürer.
Bu sürecin çabuk atlatılması için;
- Soğuk havada kalınmamalı
- Asitli içecekler tüketilmemeli
- Anti diş plağı etkili sıvılar kullanılmamalı
- Kürdan ve diş ipi gibi ekstra hassasiyete neden olacak ürün kullanımından kaçınılmalıdır.
İlk günün ardından yaşanan hassasiyet hızla ortadan kaybolur. Kişiden kişiye değişebilen sıkıntıların artması durumunda mutlaka diş hekimiyle görüşülmesi tavsiye edilir. 24 saatlik süre boyunca aşırı sıcak ya da soğuk gıda tüketimine ara verilmelidir.
Bleaching Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Diş beyazlatma adına kullanılan ve icat edilen bir yöntem olan bleaching yöntemi diş hekimleri yanı sıra çeşitli aparatlar ile de kendi başına uygulanabilir hale getirilmiştir. Tıpkı dişlerinde sünger gibi dokusu ve gözenekleri vardır gün içinde tüketilen besinler bu gözenekleri tıkar ve beyaz görünümün sarıya dönmesine neden olur.
Günümüzde bu estetiği olmak isteyenler için neredeyse tüm diş hekimi bu yöntemi uygular ve özel beyazlatma jelleri ile dişler beyazlatılır. Ancak bu tedavinin uygulanabilmesi için bazı şartlar gereklidir.
Bu şartlar ilk etapta dişlerin çürüklerden ve iltihaptan arındırılması ardından birkaç gün sert besin ve kahve tüketilmemesi gerekir. Klinikte yaptıracağınız bleaching tedavisi doktorun genel temizlik ve diş muayenesi sonucunda 30 dakika kadar süren bir işlemdir.
Bleaching ile Ne Kadar Sürede Beyazlatma İşleminin Sonucunu Alabilirim?
Bleaching, amacı çeşitli nedenle sararmış dişleri beyazlatmak olan bir diş estetiği türüdür. Farklı yöntemler kullanılarak yapılabilen diş beyazlatma, gerçekleştirilen işlemlerin niteliğine göre farklı sürelerde sonuçlanabilmektedir.
Ofis Tipi Beyazlatma
Bleaching öncesi tedavi edilmesi gereken dişler varsa önce bunlar yapılmalıdır. Bu işlem uygulamayı geciktireceğinden süreyi de uzatır. Eğer beyazlatma işlemi diş kliniğinde dişlere bir jelin uygulanması yöntemiyle yapılacaksa uygulama her biri 30 ila 60 dakika arasında değişen birkaç seansta sonlanır. Her seansta birkaç ton beyazlama elde edilir.
Ev Tipi Beyazlatma
Bu tarzda hastanın ağzına uyan kalıplar içinde beyazlatıcı jeller bulunur. Hasta bu kalıpları evde kendisi uygular. Bu uygulama dişin durumuna göre bir haftayı bulabilmektedir.
Diş Beyazlatmadan Sonra Nelere Dikkat Etmeliyim?
Kişiden kişiye değişse de diş beyazlatma işleminden sonraki birkaç günde dişlerde hassasiyet hissedilebilir. Bu problem çok yoğun olursa ya da ağrı oluşursa doktor tavsiyesi ile ağrı kesici alınabilir. Diş beyazlatma işlemini takip 4-5 gün içinde çikolata, çilek, vişne, çay ve kahve gibi renk verici yiyecekler tüketilmemelidir. Sigara kullanımı da dişlerin hızla sararmasına neden olacaktır.
Diş fırçalanmasına engel bir durum olmaz ancak aşındırıcı diş macunları kullanılmamalıdır. Bu tip ürünler dişin renginin koyulaşmasına ve hassasiyete neden olacaktır. Beyazlatma işleminin üzerinden 4-5 gün geçtikten sonra da günde iki defa dişler fırçalanmalı ve altı ayda bir doktor kontrolüne gidilmelidir. Gerektiğinde diş beyazlatma işlemi tekrarlanmalıdır.
Dişleri Beyazlatmak İçin Ne Yapmalı?
Diş rengi, vücut içerisindeki kalsiyum ve potasyum oranına bağlı olduğu kadar; diş temizliğinin ne sıklıkta yapıldığına, diş temizlik ürünlerinin doğru veya yanlış seçiliyor olmasına ve diğer nedenlere bağlı olarak da belirlenir.
Doğal olarak, beyaz dişlerin her zaman korunduğu söylenemez. Dişlerin beyazlatılması için ise, özel bir sırayla uygulanacak ve doğru ağız bakım ürünlerini içeren kısa bir işlem uygulanmalıdır.
Bu işlem sonrasında; diş taşlarının temizlendiği, diş renginin iki veya üç tona yakın açılma ile beyazladığı, temiz hissi veren dişlerin görülmesi sağlanır. Diş beyazlatma işlemine duyulan gereklerden ve gülüş tasarımına bembeyaz dişlerle devam etme isteklerine, sitemizi de inceleyip ulaşabilirsiniz.