Dişlerde birçok sebepten dolayı çürümeler meydana gelebilir. Bu durum da çoğu zaman tek çare; diş çekimidir. Diş çekimi, basit bir operasyon gibi gözükse de bu operasyon çok dikkat ve özen ister.
Ankara diş hekimi Ela Çabuk ile iletişime geçmek için hemen linke tıklayın.
Diş Çekimi Sonrası Yiyecek ve İçecek Tüketimi
Diş çekimi sonrasında yiyecek ve içecek tüketiminde bulunmak dikkat ister. Zira dişin damaktan çekiminde çıkarıldığı yer yaradır. Bu açık yara enfeksiyonlara karşı da açıktır. Bu nedenle; diş çekimi sonrası uzman diş hekiminin önerileri doğrultusunda yiyecek ve içecek tüketiminde bulunulmalıdır. Söz gelimi; gömük durumda olan yirmilik dişlerin çekiminden ve büyük kist operasyonları sonrası diş hekimleri, on gün boyunca yiyecek ve içecek tüketimine dikkat etmeleri için hastalarını uyarır. Bu gibi operasyon ve diş çekimleri uygulamalarında verilen bir sürede hastaların yumuşak gıdaları tüketmeleri, çok sıcak ve çok soğuk gıdalardan kaçınmaları istenir. Normal bir diş çekimi sonrasında hastanın en az bir saat süresince bir şey tüketmemesi önerilir. Yirmilik diş çekimi sonrasında dört ile beş saat sonra yemek yenmesi gerekir.
Diş Çekiminden Sonra Gıda ve İçecek Tüketimine Dikkat
Yukarıda da belirtildiği gibi diş çekimi önemsenmesi gereken bir operasyondur. Bu nedenle; dikkati elde bırakmamakta fayda vardır.
- Sigara alışkanlığı olanlar diş çekimi sonrası en az bir ya da iki gün süresince sigara içmemelidir.
- Alkol kullananlar bu operasyon sonrasında kesinlikle alkol alamazlar. Diş çekimi sonrası oluşan yara kapanana kadar alkol kullanılmamalıdır.
- Sert ve çiğnenmesi zor ve uzun olan gıdalar tüketilmemelidir.
- Mısır ya da fındık gibi gıdalar de tüketilmemelidir.
Uzmanlar diş çekimi sonrası süt tüketimini de önermez. Zira süt, yaraların iyileşme sürecini geciktirir. Bu nedenle bu süreçte süt tüketilmesi sakıncalıdır.
Diş Çekimi Sonrası Kanama Riski
Diş çekimi sonrası kanama görülebilir. Bu kanamalar çok az miktarlarda olmaktadır. Hafif bir sızıntı halinde yaşanan kanama, ortalama olarak altı ile yirmi dört saat sürebilmektedir. Eğer kanama normalin üzerinde olursa ve belirtilen süreden daha uzun süre devam ederse hasta, vakit kaybetmeden dişçisine başvurmalıdır.
Diş Çekimi için Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Diş çekimi sonrasında dişçi, diş çekimini yapıldığı bölgeye tampon koyar. Tamponun amacı; dişin çekildiği yerde meydana gelen kanamayı durdurmak ve bu bölgedeki iyileşme sürecini hızlandırmaktır. Dişçi, hastasına tamponu ne zaman çıkarması gerektiği konusunda bilgi verir. Hasta, bu süreyi dikkate alarak sürenin bitiminde tamponu çıkarmalıdır. Bu süre genelde yirmi dakika ya da yarım saat olmaktadır. Diş çekimi sonrası dişçi, hastasının tükürmemesini ister. Bunun nedeni; diş çekiminin yapıldığı bölgedeki kan pıhtısının dağılmaması içindir. Tükürmek bu kan pıhtısını dağıtır ki bu da kanamaya neden olur. Çekimin yapıldığı bölgenin temiz tutulması gerekir. Bu nedenle; yiyecek tüketildikten sonra yumuşak bir diş fırçası ile dişler fırçalanmalıdır. Ilık tuzlu su ile gargara yapılabilir. Gargara yaranın iyileşmesinde yarar sağlar. Ağız çalkalanmaz. Ağız çalkalama pompalama işlevi görür. Bu da kanamaya neden olur. Bu nedenle, kesinlikle bu hususa dikkat edilmelidir. Diş çekimleri sonrasında o bölgenin en ez yirmi dört saat dinlendirilmesi ve hiçbir şekilde zorlanmaması gerekir. Diş çekimi sonrasında şişlik ve ağrı mevcutsa hasta mutlaka dişçisine başvurmalıdır.
0 comments on “DİŞ ÇEKİMİ SONRASI YEMEK NE ZAMAN YENİR?”