Diş teli lastiklerin çoğu kişi tarafından bilinmese de diş teli tedavisi görecek kişiler için büyük öneme sahiptir. Diş teli tedavisinde diş teli lastikleri büyük öneme sahiptir. Diş teli lastikleriyle ilgili bilinmesi gereken çok önemli hususlar mevcut. Diş teli lastikleri için son dokunuş da denmektedir. Diğer bir deyişle; ortodontik tedavinin son noktası olarak bilinmektedir. Dişlerin arasında var olan ilişkinin onarılması amacı ile kullanılmaktadır.
Ankara diş hekimi Ela Çabuk ile iletişime geçmek için hemen linke tıklayın.
Diş Teli Lastiği Nedir?
Diş teli lastiği; braketlere yerleştirilen sıkı lastiklerdir. Bu lastikler, diş teli tedavisinde büyük öneme sahiptir. Üst ve alt çenenin birbirine temas edip daha simetrik bir biçimde şekillenmesini sağlamaktadır. Bunları yanı sıra; dişlerin birbirine yakınlaşmasını sağlayarak diş teli tedavisinin daha başarılı sonuç vermesine imkan tanır.
Diş Teli Lastiği Çeşitleri
Diş teli lastikleri, kullanım amaçlarına ve boyutlarına göre çeşitlere ayrılmaktadır. Dişlerin hareketlerine ve aynı zamanda uygulanacakları alana göre diş teli lastiklerinin kalınlıkları değişir.
Diş Teli Lastik Tedavisi Süresi
- Bilindiği gibi diş teli tedavisinin ne kadar süreceği hastayla ilgilidir.
- Diş teli tedavisi, hastaya özel olarak planlanır. Bu plan içinde lastik tedavisi de yer alır.
- Diş hekimi gerekli muayeneyi yaptıktan sonra diş teli tedavisinin hangi aşamasında diş teli lastik tedavisine geçileceğine karar verir. Aynı zamanda diş teli lastik tedavisini ne kadar süreceği de doktor tarafından belirlenir.
- Diş teli tedavisi başladıktan sonra hasta her ay düzenli olarak dişçiye giderek muayene ve kontrollerini yaptırır.
- Doktor, kontroller sonucu ilerlemeleri kaydeder. Elbette, bu durum tedavini uzunluğu ve kısalığını da etkiler. Eğer ilerleme mevcutsa diş teli tedavisi daha kısa sürebilir.
Diş Teli Lastiği Takılması
Hastaların en çok merak ettiği sorulardan biridir. Diş lastiği takılması çok zor değildir. Alışma sürecinden sonra daha da kolaylaşır. Ancak; bu noktada bir hususun önemle belirtilmesi gerekir. Diş teli lastiklerinin ne şekilde takılacağı değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda diş teli lastiğinin hangi dişlere takılacağı da önemli ve değişkendir. Bu nedenle; diş teli lastiği takmak konusunda diş hekimini önerisi ve yönlendirmeleri çok önemlidir. Diş teli lastiği yanlış takılırsa diş teli tedavisine zarar verir. Dolayısıyla bu durumda tedaviyi baştan sona olumsuz etkiler. Bu konuda yapılması gereken; hekimden net bilgiler alınması ve hekimin önerisi dışına çıkılmamasıdır.
Diş Teli Lastiği Gece Takılabilir Mi?
Bu konuda hastalarca sorulmaktadır. Ancak; bu soruya verilecek yanıt yine aynıdır. Diş teli lastiğinin ne zaman ya da hangi aralıklarla takılacağı diş hekimi tarafından belirlenir. Genel itibari ile diş hekimleri özellikle yemek yenirken diş teli lastiğinin çıkarılmasını önermektedir. Geceleri de diş teli lastiği takılabilmektedir. Yine de bu konuda hastalar hekimleriyle görüşmeden hareket etmemelidir.
Diş Teli Lastik Takmak Zorunlu Mu?
Diş telleri; şekil olarak bozukluk görülen diş yapısında, çene yapısında yapılması planlanan düzenlemeler için tercih edilen bir diş tedavisidir. Diş teli kullanımı sağlanırken ise, diş hekimleri tarafından diş lastikleri verilir. Bu lastikler, dişlerin belirli yerlerinde bulunan braletlere yerleştirilir ve şekil olarak tam düzenlemeye yardımcı olur. Ancak her tedavide zorunlu değildir; diş hekimi tarafından önerilmediği zaman, tedavinin daha hızlı olması istenmediği zamanlarda takılmayabilir.
Diş Teli Varken Diş Beyazlatma
Diş teli kullanımı devam ederken, diş beyazlatma genel anlamda tavsiye edilmez. Diş beyazlatma işlemi yapılırken kullanılan ve zararsız kimyasal olan maddeler, diş yüzeyine yerleştirilen braletlerin aşınmasına ve çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle diş hekimi onayı alınmadan uygulanmaması gerekir.
0 comments on “DİŞ TELİ LASTİĞİ NEDİR? NE İŞE YARAR, NASIL KULLANILIR?”