Dişlerde çürükler ile birlikte iltihap da meydana gelebiliyor. Bu durumda dişin çekilmesinin mümkün olmadığını belirtmek gerekir. İltihaplı diş çekilirse enfeksiyonun kana karışma ihtimali doğar. Elbette iltihap mutlaka kana karışacak şeklinde bir kaide yok ancak kana karışma ihtimalinin son derece yüksek olduğunu da belirtmek gerekiyor. İltihabın kana karışması halinde vücutta bazı semptomlar meydana gelir. Diş çekimi ile ilgili iltihabın akut olup olmadığının da belirlenmesi gerekiyor.
Örneğin dişte şişme meydana geliyor ve sonrasında bu şişlik iniyor ve yeniden şişme ortaya çıkıyorsa bu durum dişin kronik iltihaplı olduğunu gösterir. Böyle durumda diş çekimi yapılabilir. Ancak diş çekildikten sonra mutlaka antibiyotik ilaç kullanılması gerekiyor.
Antibiyotik ilaç kesinlikle hasta tarafından gelişigüzel kullanılmamalıdır. Doktorunuz tarafından size antibiyotik ilaç reçete edilir. Apse yapmış olan bir de şey anestezi uygulanması çok ciddi bir ağrı yaşanmasına sebebiyet verebiliyor. Bu nedenle çoğu diş hekimi öncelikle apsenin iyileşmesini bekler. Ardından anestezi uygulayarak diş çekimi gerçekleştirilir. Şayet diş çekiminin acil olarak yapılması gerekiyorsa bu durumda diş hekimleri öncelikle apseyi temizler. Böylelikle apsenin inmesi sağlanır ve diş çekimi gerçekleştirilebilir.
Ankara diş hekimi Ela Çabuk ile iletişime geçmek için hemen linke tıklayın.
Apseli Diş Durumunda Ne Yapmak Gerekiyor?
Bu durumda akıllara gelen soru apseli diş durumunda ne yapılması gerektiği oluyor. Dişinizde apse meydana geldiyse mutlaka bir diş hekimine görünmeniz gerekiyor. Zaman kaybetmeniz iltihabın ağız içerisinde daha da yayılmasına sebebiyet verebilir. Bu durumda çok ciddi diş ağrıları yaşayabilirsiniz. Bu nedenle iltihabı mevcut olduğuna dair bir şüpheniz varsa hiç zaman kaybetmeden diş hekiminiz ile görüşmelisiniz. Şayet sizin iltihap zannettiğiniz sadece diş çürüğü ise bu durumda diş çürüğü hemen doktorunuz tarafından temizlenir ve dolgu uygulaması yapılarak tedaviniz tamamlanır. Şayet bir şişlik gelişmişse bu durumda doktorunuz gerekli temizliği yaparak şişliğin inmesini sağlar ve ardından diş tedavisine geçirir. Şişmeye neden olan diş temizlenerek onarılır. Ancak kimi zaman dişin çekilmesi de gerekebiliyor. Böyle bir durumda doktorunuz size detaylı bilgi verecektir. Bazı durumlarda diş çekiminden ya da diş temizliğinden önce antibiyotik ilaç kullanmanız da gerekebilir.
İltihaplı Diş Çekilir Mi?
İltihaplı diş kronik durumda ise diş çekimi gerçekleşmez. Ancak giderek artan bir enfeksiyon durumunda ise öncesinde antibiyotik kullanımı başladıktan sonra diş çekimi gerçekleştirilebilir. Bununla birlikte iltihaplı dişte ileri derecede çürük var ise sürekli şişip inen bir enfeksiyon durumu varsa antibiyotik tedavisi uygulanmadan diş çekimi de gerçekleştirilebilir.
Apseli Diş Çekilirse Ne Olur
İltihaplı diş çekimi sırasında herhangi bir travma oluşmaz ve sterilize bir ortamda çekilme durumu olursa herhangi bir sorun oluşturmaz. Ancak ağır iltihap durumu var ise iltihabın kana karışma durumu söz konusu olabilir.
İltihaplı Diş Çekiminden Sonra Ne Yapılmalı
Diş çekimi işlemi bittikten sonra doktorun verdiği ilaçların aksatılmadan alınması gereklidir. Ayrıca ağız içi hijyene önem verilerek dişlerin çekimden sonraki günden itibaren fırçalanması şarttır.
0 comments on “İLTİHAPLI DİŞ ÇEKİLİRSE NE OLUR?”