KANAL TEDAVİSİ NEDEN YENİLENİR?

kanal tedavisi neden yenilenir

Dişlerin çekilmekten kurtaran en doğru karar kanal tedavisidir. Dişlere yeniden hayat veren tedavi yöntemi olarak bilinir. Bu yöntemin önemli özelliklerinden biri de gerek duyulduğu zamanlarda yenilenebilir olmasıdır. Kanal tedavisi yönteminde bu yenileme işine endodontik retreatment adı verilir. Sıklıkla uygulanan tedavi yöntemlerinden biridir. Bireylerin tedavi sürecine girmeden merak ettikleri konu kanal tedavisi neden yenilenir? Sorusudur.

Ankara diş hekimi Ela Çabuk ile iletişime geçmek için hemen linke tıklayın.

Hangi Durumlarda Kanal Tedavisi Yenilenmeli?

Kanal tedavisinde dolumun iyi yapılmadığı durumlarda bunun yanı sıra kanal tedavisinin üstünde mevcut olan restorasyonun sızdırması ile enfekte olan durumlarda kanal tedavisinin yenilenmesi şarttır. Önceki tedavilerde ortaya çıkan lezyonun iyileşmediği durumlarda veya yapılan kanal tedavisi sonu yeni oluşan lezyonlarda kanal tedavisinde yenilenmeye gidilmelidir.

Kanal Tedavili Gören Dişler 6 Ayda Bir Kontrol Ettirilmeli

Kanal tedavi uygulaması yapılan dişlerin her ne kadar iyi bir şekilde yapılmamış olmasına rağmen ağrı vermeyebilir. Bu nedenle bu konuda dikkatli olmak gerekir. Bu gibi durumlarda olan dişlerin 6 aylık sürelerde diş hekimine kontrol ettirilmesi diş sağlığı açısından önemlidir. Dental ve radyografik muayeneler sonucunda ortaya çıkan olumsuz bir durum çıktığında giderilmesi daha kolay olacaktır. Yapılacak olan kanal tedavisi yenileme işi köprüden önce son çıkış olabilir. Dişlerin kurtarılması için tek seçenek sayılır.

Kanal Tedavisi Yenileme Nasıl Bir Prosedürdür?

Yenileme işlemi önceden yapılmış olan kanal tedavisi işlemi ile aynıdır. Tüm aşamalarında benzerlik gösterir. Yenileme işleminde dişin kanalı yeniden açılarak önceden konulmuş olan kanal içi dolgu malzemesi çıkarılır. Enfeksiyona maruz kalabilecek ek bir kanal veya ulaşılamayan bir bölgenin olup olmadığının kontrol edilmesi önemlidir. Sonraki aşamada kanal temizliği yapılır. Modern aletler ile yapılan dezenfekte işlemleri ile diş kanalı içi temizlenmiş olur. Temizleme işleminden sonra geçici veya daimi dolgu malzemesi ile diş kapatılır. Bazı durumlarda ise diş kaplaması yapılır. gerçekleştirilen tüm işlemlerde lokal anestezi uygulamasından dolayı her hangi bir şekilde ağrı veya sızı hissedilmez. Sonradan oluşabilecek hafif sızılar 3 günlük süre sonunda son bulur.

Kanal Tedavisinin Yenilenme İşlemleri

Yenileme işlemi önceden yapılmış olan kanal tedavisi ile aynı yapılır. İlk seanslarda kanallarda mevcut olan kök kanal dolgu malzemeleri çıkarılır. Bakterilerin yok edilmesinde kullanılan özel ilaçlar yerleştirilerek geçici dolgu malzemesi ile kapatılır. 10 günlük gibi bir sürede ilaçlar çıkarılarak kanalların temizliği yapılır. Temizlik aşamasından sonra dolgu işlemi gerçekleşir. Kanal tedavilerinde bazen çeşitli nedenler ile başarısız olunabilir. Nedenleri şunlardır;

  • Kök kanal sisteminde mevcut olan bakteri varlığı
  • Kök kanal tedavisinde yapılmış olan hatalı işlemlerin mevcut olması
  • Alet kırılma sorunları
  • Perforasyon
  • Taşan dolgu sorunları
  • Kök kanallarda kısa kalmış olan kanal dolguları
  • Kanallarda oluşan basamaklar
  • Kanal tedavisi sonucunda dişlerin üzerinde yapılan yenileme durumları

Bu sıralanan sorunlar sebebi ile tedavi sürecinde ya da tedavi sonrasında başarısız olunabiliyor.

Did you like this? Share it!

0 comments on “KANAL TEDAVİSİ NEDEN YENİLENİR?

Comments are closed.

Close No menu locations found.