Diş ve çene problemlerinde ortodonti tedavi büyük bir öneme sahiptir. Zorunlu bir tedavi olmamakla birlikte çoğu durum için en uygun tedavi şeklidir. Ortodonti tedavinin yapılıp yapılamayacağına karar verecek olan uzman hekim ve hastanın kendisidir. Öncelikle hekim hastasını muayene eder. Eğer hasta, ortodonti tedaviye olumlu yanıt verirse uzman hekim gereken analizleri yaptıktan sonra hastasına tedavi yöntemi ile ilgili detaylı bilgileri verir. Ortodonti tedavi gerektiren hastalar genel olarak uzun süre biberon ya da yalancı emzik adı verilen emzikleri kullanmış olan, parmak emme ve tırnak yeme alışkanlığı bulunan kişilerde görülmektedir. Bu durumları yaşayan kişilerin, dişlerinde ve çene yapılarında birçok sorun meydana gelir. Bu sorunların erken teşhis edilmesi ortodonti tedavinin başarısı açısından son derece önemlidir.
Ortodonti Tedavisi Nedir?
Dişlerin kötü kapanışı ve çeneler arasında var olan sorunların teşhis edilmesi ve duruma uygun bir tedavi yapılmasıdır. Ortodonti tedavisinde, diş ve çenelerdeki sorun erken teşhis edilebilirse diş teli tedavisi uygulanarak sorunlar çözülebilir. Ortodonti tedavide, hasta tüm bireysel özellikleri ve sorunlar göz önüne alınarak hangi bölgeye hangi aparatın ya da malzemenin uygulanacağına karar verilir.
Ortodonti Tedavi Nasıl Yapılır?
- Hastaların, gereksinim ve sorunları farklıdır. Dolayısıyla, tedaviler de bu faktörlere göre değişiklik gösterir.
- Sabit metal ya da estetik braketler uygulanabilir.
- Hareketli apareyler kullanılarak yapılabilir.
- Hastanın durumu ve uygunluğuna göre şeffaf plaklar yapılabilir.
- Koruyucu dolgu tedavileri uygulanabilir.
- Ortognatik cerrahi yapılabilir.
Yukarıda belirtildiği gibi ortodonti tedavisi denilince birçok farklı tedavi yöntemi mevcuttur. Hangi tedavinin hangi hastaya uygulanacağı muayene ve analizler sonrası belli olmaktadır.
Ortodonti Tedavinin Faydaları
- Ortodonti tedavi zorunlu olan bir tedavi değildir. Ancak, bu tedavinin avantajları düşünüldüğünde tedavinin gerekliliği de ortaya çıkmaktadır.
- Alt ve üst çene uyumsuzluğunda birçok eklem problemi meydana gelir. Ortodonti tedavisi sayesinde bu eklem problemleri ortadan kalkar.
- Çapraşık olan dişlerin temizlenmesi oldukça zordur. Ortodonti tedaviyle düzgün bir görünüme kavuşan dişlerin temizliği ve aynı bakımı çok daha kolay olur.
- Ortodonti tedavisi sayesinde hastalar, estetik ve güzel bir gülüşe sahip olurlar. Bu da hastaların özgüven kazanmaları ve sosyal hayatta daha rahat olmalarına olanak sağlar.
Hangi Durumlarda Ortodonti Tedavi Gereklidir?
Ortodonti tedavi gereklilik göstermekle birlikte her hastaya uygulanmaz. Belli durumda olan hastalar için uygulanan bir tedavi yöntemidir;
- Düzensiz ve çapraşık dişler
- Alt ya da üst çenenin daha geride ya da tam tersi daha ileride olması durumlarında
- Geç ya da erken diş kayıplarında
- Ağızdan solunumlarda
- Diş sıkma problemlerinde
- Dişlerin kapanış sırasında birbirine temas etmemesi durumlarında
Sayılan bu durumlarda mevcut olduğunda ortodonti tedavi gerekli hale gelir.
Ortodonti Tedavi Süresi
Hastaların en çok merak ettiği hususlardan biri de ortodonti tedavisinin süreleridir. Ortodonti tedavilerinde süre, hastalara göre değişiklik gösterebilmektedir. Kırıcı apareylerin 10 ay ile 1 sene arasında ağızda kalması gerekir. Diş teli tedavisinde süre 1,5 yıl ile 3 yıl arasında değişmektedir. Şeffaf plaklar için ise tedavi çok daha kısa süreyi kapsar. Hataya uygulanacak tedavi şekline göre süre değişkendir.
0 comments on “ORTODONTİ TEDAVİSİ NE KADAR SÜRER?”