Genellikle 16 ila 20 yaş arasında 20’lik yaş dişleriniz çıkmaya başlar. 20’lik dişler 3. büyük azı dişlerimizdir. Adı 20’lik yaş dişi olmasına rağmen 16 yaşında da 60 yaşında da çıkabilir. Erken çıkması genellikle genetik faktörlerle alakalıdır. 4 tane 20’lik diş bulunur. Çenenizde bir basınç veya ağzınızı açıp kapatmayla ilgili bir sorun yaşıyorsanız bir diş hekimine muayene olmalısınız. Diş hekimi yaptığı muayene ile dişinizin doğru pozisyonda çıkıp çıkmayacağına karar verir.
Ankara diş doktoru Ela Çabuk ile iletişime geçmek için hemen linke tıklayın.
20’lik Yaş Dişlerinin Faydaları
20’lik dişinizin pozisyonu yanlış değilse ve çürük değilse çiğneme faktörü için büyük bir avantaj sağlar.
20’lik Yaş Dişleri Çekilmeli Mi?
Bu dişlerin çekilmesi zorunlu değildir. Rahatsızlık vermeyen ve sağlıklı olan dişler tam tersine sizin için bir avantajdır. Pozisyon olarak çıkamayan ve diğer azı dişlerine baskı uygulayan 20’lik dişler ise diğer azı dişlerinin çürümesine ve şeklinin bozulmasına yol açabilir. Bu nedenle gömülü olan 20’lik yaş dişlerinin çektirilmesi tavsiye edilir. Diş hekimleri genç yaştaki insanların 20’lik dişlerinin çekilmesinin daha kolay olduğunu söylerler. Bunun sebebi diş köklerinin tam gelişmemesi ve yumuşak olmasıdır. 30 yaşından büyükseniz ve şuana kadar 20’lik yaş dişleriyle ilgili bir sorun yaşamadıysanız büyük ihtimalle bundan sonraki hayatınızda da bir sorun yaşamazsınız. Tabi ki bu konuda istisnalar da olabilir. Ayrıca gömülü kalan 20 yaş dişleri çene enfeksiyonuna ve diş eti iltihabına neden olabilir. Şanslı olan kişiler ise bu konuda hiçbir sorun yaşamazlar.
Diş Çekiminden Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?
Diş hekimleri tarafından lokal anestezi ile gerçekleştirilen çekme işlemi sonrasında dikkat etmeniz gereken şeyler vardır.
- Çekimden sonra dişin bulunduğu noktaya konan tampon yaklaşık yarım saatte bir yenilenmelidir.
- Tükürmemelisiniz. Tükürmek kanamayı arttıran bir faktördür.
- Dişinizdeki uyuşukluk geçene kadar yani yaklaşık 2 saat boyunca herhangi bir yiyecek veya içecek tüketmemelisiniz.
- İşlem gerçekleştikten sonraki 1-2 gün boyunca yumuşak ve ılık besinler tüketmeye özen göstermelisiniz.
- Besinleri çekilen dişin olduğu taraf ile çiğnememelisiniz.
- Dişinizin çekildiği ilk gün sigara kullanmanız tavsiye edilmez.
- İlk gün dışarıdan belli olan bir şişkinlik oluşabilir. Bunu engellemek için kısa süreli buz uygulaması yapabilirsiniz.
- Diş hekiminizin verdiği ilaçları zamanına uygun olarak kullanmalısınız.
- Aşırıya kaçan kuvvetli kanamalar ve ağrılar yaşarsanız acilen diş hekiminizle irtibat kurmalısınız.
Diş çekiminizden sonraki ilk iki üç gün önemli bir süreçtir. Bu maddeleri uygulamaya özen göstermelisiniz. Böylece çekim yapılan alan daha çabuk iyileşir.
20’lik Yaş Dişleri Normal Dişlerle Aynı Şekilde Mi Çekilir?
Normal dişler ile 20’lik yaşların çekilme işlemi farklı şekilde yapılmaktadır. Bu iki işlemi dişlerin yüksekliği, pozisyonları, etraflarının kemik ile kaplı olup olmaması gibi birbirinden ayıran pek çok faktör bulunur.
0 comments on “TÜM 20’LİK YAŞ DİŞLERİ ÇEKİLMELİ Mİ?”